Razvedena sam i imam sina koji je četvrti razred srednje škole upisao vanredno. Punoletan je i do sada je redovno pohađao nastavu i upisivao godinu za godinom. Ostala sam bez posla, a alimentacija koju plaća otac iznosi 15% od njegove plate. Posto je to jako malo, oko 60 evra, a situacija je alarmantna, tužila bih ga za povećanje. Otac ne želi da placa, tvrdeći da nije više obavezan, jer je dete punoletno i nije redovan đak. Ja mislim da dete ima pravo, zato što upisuje godinu za godinom. Molim vas da mi razjasnite pravo na alimentaciju i redovno školovanje, tj. ima li moje dete pravo na izdržavanje.

Poštovana,

Izdržavanje punoletnog deteta je uređeno članom 155. Porodičnog zakona („Sl. glasnik RS“, br. 18/2005 i 72/2011) kojim se predviđa da punoletno dete koje se redovno školuje ima pravo na izdržavanje od roditelja srazmerno njihovim mogućnostima, a najkasnije do navršene 26. godine života. Stavom 4. Ovog člana je predviđeno da nema pravo na izdržavanje punoletno dete ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za roditelje odnosno druge krvne srodnike.  

Jedan od uslova za ostvarivanje prava na izdržavanje punoletnog deteta je da se ono nalazi na redovnom školovanju. Pod redovnim školovanjem podrazumeva se redovno izvršavanje školskih obaveza, redovno polaganje ispita i upisivanje naredne školske godine po isteku prethodne. Vaš sin i dalje ispunjavati uslove za primanje izdržavanja ukoliko izvršava svoje školske obaveze na vreme, bez obzira na to koji mu je status u toj obrazovnoj ustanovi.

 

Mladi Pro Bono